روشن شدن فازمتر روی سیم نول ممکن است به عوامل گوناگونی بستگی داشته باشد. این اتفاق معمولا ناشی از اتصال فاز متر به یک منبع تغذیه الکتریکی یا مدار الکتریکی است. وقتی که فاز متر به یک منبع تغذیه متصل می شود، ممکن است به صورت خودکار روشن شود تا آمادگی لازم برای اندازه گیری جریان الکتریکی را داشته باشد.
همچنین، وجود جریان الکتریکی در سیم نول، فازمتر را فعال میکند و این جریان را اندازه گیری خواهد کرد. برخی از فاز متر ها دارای حالت خودکار هستند که با تشخیص جریان، به صورت خودکار روشن می شوند. همچنین، وجود نمایشگر LED در برخی از مدل های فاز متر، هنگام روشن شدن، نشانگر فعالیت آن است. در نهایت، مشکلات فنی نیز ممکن است باعث روشن شدن ناخواسته فاز متر شوند. زمانی که این مشکلات به وجود می آید نیاز است که در اسرع وقت، تعمیر و رفع خرابی لازمه صورت بگیرد.
سیم نول چیست؟
سیم نول، یک عنصر اساسی در سیستم های الکتریکی است که برای انتقال برق از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده می شود. این سیم ها از موادی همچون مس یا آلومینیوم ساخته می شوند و دارای یک عایق خارجی برای جلوگیری از تماس مستقیم با فلزات هستند. سیم نول در ابعاد و اندازه های مختلف تولید می شود.
سیم های نول در انواع و اقسام مختلفی تولید می شوند. هر کدام از این سیم ها برای کاربردهای خاص خود مناسب هستند. از مهمترین کاربرد های متداول سیم نول میتوان به اتصال دستگاه های الکتریکی در منازل، انتقال برق در صنایع، و استفاده در سیستم های نور پردازی اشاره کرد. به دلیل اهمیت ویژهای که سیم های نول در سیستم های الکتریکی دارند، انتخاب و استفاده صحیح از سیم نول، امری حیاتی برای عملکرد صحیح و ایمنی سیستم های الکتریکی است. برای آن که بتوانیم تشخیص دهیم کدام سیم فاز است، بایستی از فاز متر ها استفاده کنیم. اگر با استفاده از فاز متر، شاهد روشن شدن فازمتر باشیم، می توانیم اطمینان حاصل کنیم که سیم مد نظر ما، سیم فاز است.
نقش و کاربرد های سیم نول
کاربرد های سیم نول بسیار گسترده هستند. از جمله کاربرد های متداول آن میتوان به اتصال و انتقال برق در وسایل خانگی مانند تلویزیون، یخچال، لامپ و دیگر دستگاه های الکتریکی اشاره کرد. همچنین، در ساخت و نصب سیستم های روشنایی و نور پردازی در مکان های عمومی مانند خیابان ها، پارک ها و ساختمان ها، سیم های نول به کار می روند. علاوه بر این، در صنایع مختلف از جمله خودرو سازی، الکترونیک، موارد صنعتی و پزشکی نیز از سیم های نول به عنوان بخشی اساسی از تجهیزات و دستگاه های الکتریکی استفاده می شود. در کل، این عنصر اساسی با توجه به ویژگیهای انعطاف پذیری، راندمان بالا و قابلیت استفاده در شرایط مختلف، در انتقال و توزیع برق نقش بسیار حیاتی دارد.
تفاوت سیم فاز و نول
مقایسه بین سیم های فاز و نول در سیستم های الکتریکی اهمیت بسیاری دارد. سیم های فاز و نول هر دو از عناصر اساسی در سیستمهای توزیع برق هستند که نقش مهمی در انتقال و استفاده از برق دارند. این دو عنصر از لحاظ کاربرد و ویژگیها متفاوت هستند. این تفاوت ها در موضوعاتی همچون نوع جریان، رنگ و تشخیص، ولتاژ و شدت جریان، اتصالات و سطح ایمنی کاملا محسوس هستند.
نوع جریان
سیم های فاز جریان الکتریکی فازی را انتقال می دهند که ولتاژ آنها نسبت به زمین و سیم نول یا سیم بازرس متفاوت است. سیم نول به عنوان یکی از سیم های سیستم الکتریکی، جریان بازگشتی نسبت به جریان فازی را انتقال می دهد که معمولاً به زمین وصل است.
رنگ و تشخیص
سیم های فاز معمولا رنگ قرمز یا قهوهای دارند. از سیم های فاز برای اتصال دستگاه ها و نقاط مصرفی برق استفاده می کنند. این در حالی است که سیم های نول رنگ آبی یا سفید دارند. این سیم ها برای اتصال به نقاط بازگشتی و یا به زمین استفاده میشود. گرچه لازم به ذکر است که می توان برای اتصال به زمین از یک سیم دیگر به نام سیم ارت (Earth) که معمولا با رنگ زرد مشخص می شود، استفاده نمود.
ولتاژ و جریان
معمولا سیم های فازی دارای ولتاژ بالا تری هستند و جریان بیشتری را انتقال میدهد. جالب است بدانید که ولتاژ و جریانی که سیم های نول منتقل می کنند پایین تر از ولتاژ و جریانی است که سیم های فازی از خود عبور می دهند. ولتاژ و جریان سیم های نول به این علت پایین است که وظیفه اصلی آن ها انتقال جریان بازگشتی است.
اتصالات
سیم های فاز معمولا به دستگاه ها و نقاط مصرفی برق متصل میشود. این در حالی است که سیم نول به عنوان اتصال به زمین و یا نقاط بازگشتی سیستم الکتریکی عمل میکند.
سطح ایمنی
برقراری اتصال به زمین در سیم فاز ممکن است باعث بروز حوادث جدی شود، بنابراین باید نکات ایمنی را در حین انجام اتصالات به صورت کامل رعایت کرد. همان گونه که بیان شد سیم های نول وظیفه اتصال به زمین و انتقال جریان بازگشتی را به عهده دارند. این سیم ها به عنوان یک لایه ایمنی مهم در سیستم الکتریکی برای جلوگیری از شوک الکتریکی و حوادث مربوط به جریان خطرناک عمل می کنند.
با این وجود، هر دو سیم فاز و نول از اهمیت بسیاری در سیستم های الکتریکی برخوردار هستند. این سیم ها نقش حیاتی در ایمنی و عملکرد صحیح این سیستم ها دارند. تفاوت ها و ویژگی های هر کدام باید با دقت مورد توجه قرار گیرد تا عملکرد بهینه سیستم الکتریکی تضمین شود.
چرا سیم نول برق دارد؟
یکی از مشکلاتی که افراد مختلف ممکن است با آن مواجه شوند، عدم دو فاز شدن پریز برق است. برای بررسی و عیب یابی ریشه ای این مشکل، میتوانید فاز متر را بر روی هر کدام از سیم های پریز قرار داده و انگشت خود را بر روی انتهای فازمتر فشار دهید. با روشن شدن فازمتر، پریز شما دوفاز نشده است و باید برای عیب یابی باید اقدام کنید.
علت روشن شدن فازمتر روی سیم نول میتواند از وجود عیب و آسیب در مسیر نول باشد. برای رفع این مشکل، ابتدا تمام وسایل برقی را از برق بکشید و با استفاده از فازمتر، سیم نول را تست کنید. اگر چراغ فازمتر روشن شد، اشکال از شبکه سیمکشی است و باید با سازمان برق تماس بگیرید. در غیر این صورت، نول را آزمایش کنید. با رعایت نکات ایمنی، سیمهای خنثی را از زنگ پاک کرده و آنها را به هم متصل کنید. سپس فیوز را به جای خود برگردانده و نول را بررسی کنید. در صورت عدم وجود مشکل، سایر نولها را نیز آزمایش کنید. در نهایت، وسایل را مجدداً به برق متصل کرده و پریزها را آزمایش کنید.
جمع بندی
استفاده از فاز متر برای افرادی که در حرفه و زمینه برق کشی فعالیت دارند از اهمیت بسیار ویژه ای برخورد است. روشن شدن فازمتر نشان دهنده آن است که سیم مد نظر متخصصین زمینه برق دارای ولتاژ و شدت جریان است. با روشنی فازمتر این موضوع مشخص می شود که سیمی که آن را تست کرده اید، سیم فاز است. گاهی از اوقات به علت های مختلفی پریزهای برقی دو فاز نمی شوند. این به آن معنا است که هر دو سیم فاز و نول دارای ولتاژ و شدت جریان است.
فروشگاه ابزار دستی، ارائه دهنده انواع ابزارآلات دستی در سراسر کشور