مقالات

تفاوت آچار لوله گیر و شلاقی

تفاوت آچار لوله گیر و شلاقی

آچار شلاقی و آچار لوله گیر هر دو جز آچار های دستی پرکاربرد در صنایع مختلف هستند. مهم‌ترین و اصلی‌ترین کاربرد این دو ابزار باز و بست کردن پیچ و انواع مهره‌ ها می باشد. با توجه به جنس آلیاژ مورد استفاده در انواع آچارها کاربردشان متفاوت بوده و میان آچار لوله گیر و آچار شلاقی تفاوت هایی وجود دارد که در موقعیت‌های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند.
یکی از معمول‌ ترین آلیاژهای به کار رفته در ساخت انواع آچارها، کروم وانادیوم می‌ باشد. آلیاژ کروم وانادیوم از ویژگی‌های بسیاری همچون مقاومت در برابر زنگ زدگی، رطوبت، سایش و پیچش برخوردار هست. انواع آچارها امروزه به دلیل ساده بودنشان به عنوان یک ابزار دستی در امور روزمره و مصارف خانگی بسیار پرکاربرد هست. همانطور که اشاره شد آچار لوله گیر و شلاقی به عنوان بهترین ابزارهای دستی برای باز و بست کردن پیچ و مهره‌های لوله در صنایع مختلف به کار می روند.
هر دوی این ابزارها مربوط به اتصالات لوله‌ها هستند؛ اما تفاوت‌هایی جزئی در نوع کاربرد این ابزارآلات وجود دارد. در ادامه این مقاله قصد داریم به تفاوت‌های مهم بین آچار لوله و شلاقی بپردازیم. به این ترتیب پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.


انواع آچار شلاقی و کاربرد آن

آچار شلاقی


این آچار مناسب اتصالات لوله‌های فلزی، باز و بسته کردن پیچ و مهره‌ها است. این آچار قابل تنظیم بوده و به راحتی می‌توانید سایز دلخواه لوله یا پیچ را برای انجام کار تنظیم کنید. آچار شلاقی به دو دسته زنجیری و سر کج تقسیم می‌شود.
آچارهای شلاقی به عنوان اولین و قدیمی‌ترین ابزار دستی برای اتصالات قطعات لوله شناخته می‌شود. طراحی این ابزار به صورت تک دسته‌ای می باشد و دهانه ای متحرک با قابلیت تنظیم اندازه دارد. این دهانۀ متحرک موجب تنظیم هر سایز لوله و پیچ و مهره می شود که در امور بسیاری کاربرد دارد.

 

آچار شلاقی زنجیری

این ابزار مناسب باز کردن و لوله‌هایی با قطر زیاد هست. آچار شلاقی زنجیری به عنوان یکی از پرکاربردترین ابزارهای صنعت نفت و گاز بوده که با لوله‌های قطوری سروکار دارند. جنس این آچار از فولاد بوده که بسیار مقاوم و مستحکم است. دهانۀ این ابزار به صورت دنده‌ای (دندانه‌ای) می‌باشد. گاهی اوقات لوله‌ها در شرایط بسیار سختی قرار می‌گیرند که موجب سفت شدن آن‌ها می‌شود. لوله‌هایی که در اثر عواملی همچون زنگ زدگی و یخ زدگی بسیار سفت می‌شوند برای باز شدن نیاز به آچار شلاقی زنجیری دارند.

آچار شلاقی کج

دهانه این ابزار زاویه‌دار بوده و مناسب لوله‌های داخل دیوار یا مکان‌های غیرقابل دسترسی می‌باشد.


انواع آچار لوله گیر و کاربرد آن

آچار لوله گیر


آچار لوله گیر و شلاقی هر دو یک کاربرد مشترک دارند که برای امور مربوط به اتصالات انواع لوله به استفاده می شوند. اولین نکته قابل توجه در این نوع آچارها، دسته‌های آن است که بر خلاف آچار شلاقی با دو دسته طراحی و تولید می شود. این ابزار هم برای امور مربوط به اتصالات انواع لوله و باز و بسته کردن پیچ و مهره‌ها به کار می رود.
از این ابزار بیشتر در فعالیت‌های سبک‌تر و خانگی استفاده می‌شود. به عبارتی از این ابزار برای لوله‌هایی که جنس نرم‌تر و قطر کمتری دارند استفاده می‌شود. یکی از قابلیت‌های آچار لوله گیر سازگاری با پیچ های شش گوش است. یکی نقاط مشترک آچار لوله گیر و آچار شلاقی دهانه متحرک آن هست که به راحتی می‌توانید سایز مورد نظرتان را تنظیم کنید.

تفاوت آچار لوله گیر و شلاقی در چیست؟

در استاندارد جهانی، آچار شلاقی یا Pipe Wrench به آچار شلاقی و لوله گیر با یک دسته گفته می‌شود و به آچار لوله گیر دو دسته نام Pipe Wrench S-Type تعلق می‌گیرد. اما در بازار امروز ایران، هر دوی این دو ابزار یکی هستند و به نام آچار شلاقی تک دسته و آچار شلاقی دو دسته شناخته می‌شوند. گاهی برخی افراد، نوع تک دسته این آچار را محسوب کرده و نوع دو دسته را به نام آچار لوله گیر می‌شناسند. اما در واقع، کاربری نهایی در این دو مدل فرقی ندارد و از هر دوی این آچارها برای باز و بسته کردن لوله‌ها و اتصالات آهنی استفاده می‌شود.

اگر چه این دو آچار به ظاهر کاربرد مشابهی دارند، اما در لحاظ ساختاری با هم متفاوت هستند. به عنوان مثال، آچار شلاقی به صورت تک دسته طراحی شده است، در حالیکه آچار لوله گیر با دو دسته یکی به صورت ثابت و دیگری به صورت متحرک ساخته شده است. آچار شلاقی برای باز و بسته کردن پیچ و مهره‌های معمولی بسیار قدرتمند است و ممکن است باعث شکستن آن‌ها شود. در چنین شرایطی، بهتر است که آچار لوله‌گیر را جایگزین آچار شلاقی کنید. با استفاده از آچار لوله‌گیر، می‌توانید مهره‌های شش گوشه را نیز به راحتی باز و بسته کنید.

نکته اساسی تفاوت آچار لوله گیر و شلاقی: آچار شلاقی برای کار با لوله‌ها و اتصالات فلزی و سخت مناسب است، اما برای کار با لوله‌ها و اتصالات مسی به هیچ عنوان پیشنهاد نمی‌شود، چرا که ممکن است بافت آن‌ها را آسیب برساند. برای لوله‌های نرم‌تر، می‌توانید بدون هیچ‌گونه نگرانی از آچار لوله‌گیر استفاده کنید. بطور کلی، آچار لوله گیر دو دسته کنترل قدرت بهتری دارد و برای مهره ها و اتصالات ضعیف‌تر مناسب تر از آچار شلاقی تک دسته است. در آچار دو دسته، کنترل اعمال نیرو و فشار فک متحرک کاملا در اختیار کاربر قرار دارد، در حالیکه در آچار شلاقی تک دسته به این صورت نیست.

در این مقاله، به بررسی، مقایسه و تفاوت آچار لوله گیر و شلاقی پرداختیم و با کاربرد های این دو ابزار آشنا شدیم، تا بتوانید نسبت به خرید این نوع از آچار ها، بهترین انتخاب را داشته باشد. شما می توانید انواع آچار را در فروشگاه ابزار دستی، مشاهده و تهیه نمایید.

1 دیدگاه در “تفاوت آچار لوله گیر و شلاقی

  1. اکبر میرزاپور گفت:

    فرق آچار شلاقی و لوله گیر پس زیاد نیست، اگه خیلی کار تخصصی نداشته باشیم میشه از یکیش استفاده کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *