آچار، که در زبان لاتین آن را wrench مینامند، یکی از ابزارهای کاربردی در دسته ابزار دستی میباشد. این ابزار، انواع متفاوتی دارد، که هر کدام از آنها کاربردهای مخصوص خودشان را دارند. از این ابزار برای باز و بست کردن اتصالات پیچ و مهره ای استفاده میگردد. از آنجایی که پیچ های متنوع زیادی امروزه در حال عرضه شدن به بازار میباشند، هر یک از این پیچ ها ابزار مناسبی نیاز دارند تا باز شوند. میتوان با توجه به تناسب انواع پیچ، مناسب ترین آچار را برگزید. در این مقاله با سایت ابزار دستی همراه باشید تا برای شما انواع آچار و کاربردهای هر کدام را بررسی کنیم.
انواع آچار و کاربرد هر کدام
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، آچار ها در ابعاد گسترده ای تولید میشوند، به دلیل آنکه امروزه پیچ های بسیاری گوناگونی وجود دارد. نیاز است که از سایر پارامترهایی که انواع اچار را از یکدیگر متمایز خواهند کرد، آگاه باشید. در ادامه، انواع آچار و کاربرد آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
آچار فرانسه:
حتما تا کنون اصطلاح اینکه آچار فرانسه هر کاری از دستش بر می آید را شنیده اید. این حرف در واقع درست است و آچار فرانسه یکی از رایج ترین و پرکاربرد ترین آچارها میباشد. این آچار برای اولین بار در سال ۱۸۴۲ به وسیله ریچارد کلابرن، مهندس انگلیسی اختراع گردید. به همین علت این ابزار در خیلی از کشورهای اروپایی همچون آلمان، اسپانیا، ایتالیا و فرانسه با نام آچار انگلیسی شناخته شده.
نیاز است بدانید که در سال ۱۸۹۱ طراحی این آچار به وسیله جان پتر جانسون کامل شد و توانست آچار را به نام خود ثبت کند. این آچار از انواع آچار تخت به شمار می رود که دهانه آن به وسیله پیچ تنظیم کوچک و بزرگ می گردد. با استفاده از آچار فرانسه می توانید انواع پیچ و مهره را باز و بسته کنید. لازم به ذکر است که انواع آچار فرانسه نیز در سایزهای گوناگونی تولید و ارائه میگردد.
آچار شلاقی:
آچار شلاقی یا همان آچار لوله گیر، از دیگر انواع کاربردی این ابزار به حساب می آید. این ابزار طوری طراحی شده است که بتوان برای کارهای سنگین از آن استفاده نمود. از پرکاربردترین زمینه هایی که این آچار استفاده میشود حوزه لوله کشی است. این آچار ها سرعت و دقت زیادی دارند و استفاده آن به آسانی انجام میگیرد.
چرا به آچار شلاقی نیاز پیدا میکنیم؟ همانطور که اشاره شد از آچار شلاقی می توان برای باز و بسته کردن لوله های فلزی استفاده نمود. این ابزارآلات پر کاربرد طوری طراحی شده اند تا کار با آن ها بسی ساده و آسان باشد. این آچار ها مورد استفاده لوله کشان و کسانی که کارهای صنعتی میکنند است.
آچار شلاقی برای اولین بار توسط آقای Daniel C.Stillson در اکتبر سال 1869 میلادی به تولید رسید. به همین سبب گاهی اوقات آچار شلاقی را با نام آچار Stillson نیز شناسایی میکنند. پس از آن در سال 1888 میلادی نخستین آچار لوله گیر که قابل تنظیم بود به وسیله مخترع سوئدی Johan Petter Johansson طراحی و تولید گردید؛ و این گونه بود که آچار لوله گیری که این روزها کاربردهای بی شماری در زمینه لوله کشی دارد تولید و عرضه گردید.
آچار آلن:
آچار آلن از آچارهای کارآمد به شمار می رود که سری آن به شکل شش گوش میباشد. از این آچار فقط برای باز و بسته کردن پیچ های آلن می توانید بهره ببرید. آچارهای آلن به دوشکل L شکل و T شکل به بازار ارائه می گردند. برای اینکه این ابزار را بیشتر به شما معرفی کنیم. قابل ذکر است که هم فولاد و هم آلیاژ مورد استفاده در ساخت این آچارها مقاومت بسیار زیادی در مقابل فشار، حرارت، حرکات پیچشی و ضربه از خود به نمایش گذاشته است. جنس این نوع آچار از آلیاژ کروم وانادیوم می باشد، که از دوام بسیار بالایی برخوردار است و در برابر ضربه و رطوبت مقاوم است. آچار آلن، با توجه به نوع پیچ ها، در سایزبندی مختلف، تولید و عرضه می شود.
آچار جغجغه ای:
آچار جغجغه ای (Ratchet Wrench) مثل یک دسته عمل خواهد کرد و با بهره گیری از این ابزار نمی توانید به تنهایی پیچ و مهره را محکم نمایید. همچنین در زمان استفاده از این آچار بایستی از سری های بکس استفاده شود. این نوع از آچار به شکل ساده از یک چرخ دنده و یا دو ضامن فنردار تشکیل شده. به کمک این آچار می توانید پیچ و مهره ها را باز و بسته نموده و یا از چرخیدن پیچ و مهره جلوگیری بکنید.
آچار فیلتر باز کن:
آچار فیلتر باز کن، بدنه ای استوانه ای دارد. مزیت استفاده کردن از آچار های فیلتر باز کن، آسانی در باز کردن فیلتر و علاوه بر آن کاهش احتمال آسیب دیدن فیلتر است. آچار فیلتر باز کن از سه بخش اصلی دسته و تسمه و گیره تشکیل شده است. این آچار توسط یک شرکت در چین تولید میگردد.
قسمت کارگیر اغلب به شکل تسمهای تولید می شود و توانایی کارگیری قطعات با قطرهای مختلف را دارا میباشد. این آچار ضمن باز کردن فیلترهای ماشینهای سواری، گزینهی بسیار مناسبی به شمار میرود. جنس دستهی این آچار فیلتر باز کن، کروم وانادیوم میباشد و جنس تسمهی آن، از برزنت است.
آچار لوله گیر:
این آچار برای باز و بست کردن لوله و اتصالات فلزی، فولادی، آهنی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از آچار لوله گیر می توان انواع لوله را با توجه به سایز هایشان گرفت و پس از آن پیچ و مهره و اتصالات را باز و بسته نمود، نیرویی که به این آچار ها در زمان استفاده وارد میگردد دستی است.
آچار ماهواره ای:
از مزایای این آچار میتوان به بهره گیری از عملکرد قفل خودکار، اشاره کرد. این محصول کاربری بسیار ساده ای دارد و کار با این آچار برای کاربر بسیار راحت و آسان می باشد. رزوه های دوتایی آچار ماهواره ای، چسبندگی فوق العاده و ضد لغزشی دارند. مکانیسم قفل شدن این آچار شباهت زیادی به انواع اچارهای لولهگیر دارد، با این فرق که دیگر به تنظیم دهانهی آچار نیاز نیست و فک متحرک این آچار به راحتی تنظیم می شود.
زوایایی که بر روی فک متحرک این آچار طراحی گردیده اند، در حقیقت نیمهی یک شش ضلعی میباشند که شکل متداول پیچ و مهرهها به شمار می روند. این شکل به آچار کمک خواهد کرد تا پیچ و مهرهها را به آسانی بین فک متحرک و فک ثابت با استفاده از دندانههای برجسته قفل نماید و فرصت سرخوردن و یا لغزیدن را از آنها بگیرد. این ابزار ها مخصوصا در جعبه ابزار های کوچک میتوانند بسیار پرکاربرد واقع شوند.
آچار تخت:
حتما به محض شنیدن نام این آچار تصویر آن را نیز به خاطر آوردید، این آچار یکی از پرکاربرترینِ انواع آچار می باشد. بخصوص در دنیای صنعت، قابل ذکر است که این آچار از قدمت و عمومیت زیادی بخوردار است. آچارهای تخت در انواع متنوعی از جمله دو سر تخت و یک سر تخت تولید می شود و با بهره گیری از فولاد وانادیوم و کروم بر اساس دو نوع سایز تولید میگردند.
حالا کاربرد آنها چیست؟ شکل این نوع از آچارها، به علت بدنه باریک آنها و اصول بخصوصی که در طراحیشان است، باعث می شود تا به آسانی بتوانند در شرایط مختلف به کار بروند. این آچار ها بخصوص در مکان هایی که محدودیت فضا وجود دارد میتوانند استفاده شوند.
آچار رینگ:
ظاهر آچار رینگی به صورت یک تکه میباشد و شکلی شبیه به آچار تخت را دارا است. اما تنها یک تفاوت با آچار تخت دارد آن هم این است که انتهای آچار رینگ به شکل حلقه ای می باشد که پیچ میتواند داخل آن شود. محکم کردن پیچ های شش ضلعی از رایج ترین کاربرد آچار رینگ به حساب میرسد. آچارهای دو سر رینگ و یک سر رینگ از کاربردی ترین انواع آچار رینگ میباشند.
آچار بکس:
این آچار دارای سایز های مختلفی است و میتوان گفت که عملکردی شبیه به آچار رینگی دارد، آچار های بکس به صورت بادی، شارژی، تفنگی و برقی در بازار موجود هستند. شکل آچار بکس به صورت استوانه ای می باشد. و در یکی از سمت های آن شکاف مربعی شکل ضمن اتصال دسته های مختلفی همانند دسته بکس، مستقیم و هندلی یا جغجغه ای میتوانید مشاهده کنید و در سمت دیگر آن انواع نری و مادگی سایزهای مختلف پیچ و مهره میباشد. در واقع از این آچارها برای شرایطی که امکان استفاده از آچار تخت وجود نداشته باشد و یا اینکه فضای کافی برای چرخش آچار نباشد استفاده می گردد. کاربرد بیشتر این آچارها در صنعت اتومبیل سازی و تعمیر نمودن اتومبیل است. این آچارها اغلب نقره ای رنگ هستند.
آچار چرخ:
شکل ظاهری این آچار به صورت حرف X انگلیسی می باشد و همانطور که از نامش هم پیداست، برای باز و بست کردن پیچ چرخ های خودرو استفاده میشود. این آچار در واقع از چهار سری برخوردار میباشد. هر سری آن برای سایزی مشخص از پیچ مناسب میباشد.
راهنمای خرید آچار
در هنگام خرید این ابزار به این نکات توجه فرمایید:
- هرچه طول دسته این ابزار بلندتر باشد، نیروی وارد بر سطح مثل پیچ و مهره بیشتر خواهد بود
- تولید شده از آلیاژ مرغوب
- در هنگام خرید سعی بر خرید ست آچار داشته باشید تا بتوانید انواع پیچ و مهرهها را باز و بسته کنید
- مدل دسته کوتاه این ابزار برای فضاهای کم استفاده میشود پس در هنگام خرید بر حسب نیاز خود انتخاب کنید
در این مقاله برای شما درباره انواع آچار ها و کاربردهای آنها توضیح دادیم، تا بتوانید با توجه به نیاز کاری خود بهترین آچار را انتخاب کنید. فروشگاه ابزاردستی، ارائه دهنده انواع اچار، در سایزبندی متفاوت می باشد، که جهت مشاهده مشخصات و خرید انواع آن، می توانید به دسته آچار در فروشگاه ابزاردستی، مراجعه کنید.