مقالات

مشکلات رایج منگنه کوب بادی و دستی + راه حل

مشکلات رایج منگنه کوب بادی و دستی

اگر از دسته افراد فنی باشید به خوبی می‌دانید که منگنه کوب چیست. منگنه کوب stapler ابزاری قدرتمند برای کوبیدن سوزن‌های منگنه و اتصال قطعات مختلف به یکدیگر می‌باشد. از منگنه کوب برای اتصال سطوح فلزی، پلاستیکی، چوبی و مواد دیگر استفاده می‌کنیم. امروزه استفاده از ابزار دستی مانند انواع منگنه کوب ها در مشاغلی مثل نجاری، صنعت مبلمان و کابینت سازی، دکوراسیون، رویه کوبی و هرگونه اتصال پارچه بر سطوح مختلف اشاره کرد. منگنه کوب ها بر اساس کاربرد، منبع تغذیه و سایز، در دسته های مختلفی قرار می گیرند.

از انواع دیگر منگنه کوب های موجود می‎‌توان به منگنه‌های کوچک خانگی، منگنه‌ کوب های بزرگ، دستگاه منگنه زن کتاب، منگنه کوب انبری، منگنه دیوار کوب در بخش صنایع کاغذی هم، منگنه کوب رومیزی یا دستی و منگنه صحافی از عمده ترین ها هستند.

منگنه کوب بادی

منگنه کوب بادی

یکی از منگنه کوب های پر استفاده، منگنه کوب بادی است. این منگنه کوب با استفاده از هوای فشرده کار می‌کند. هوای فشرده از کمپرسور با استفاده از شیلنگ وارد منگنه کوب می‌شود و نیروی لازم برای منگنه کوبی را فراهم می‌کند. قدرت و کاربرد منگنه‌ کوب بادی در مقایسه با انواع دیگر منگنه کوب ها بسیار بیشتر است، از این رو در کار نجاری از این نوع بیشتر استفاده می‌شود. قدرت و نیروی این منگنه کوب بسیار بالاست؛ به طوری که یک سوزن ۸ میلی­‌متری را در عرض چند ثانیه به سرعت وارد تخته چوب می‌کند. منگنه کوب بادی با داشتن نوک بلند، قابلیتی ایجاد کرده که هنگام ساختن لوازمی که چسب نمی­‌خورند (مانند لمبه کوبی سقف، پالت‌­های چوبی، دیوارکوبی های چوبی، جعبه بسته­‌بندی تجهیزات، پارکت کف و رویه‌­کوبی مبل) از آن­ها استفاده می‌شود. از این منگنه کوب مشاغلی مانند نصابان کف پوش، برق کاران و تولیدکنندگان مبلمان بیشتر استفاده می‌کنند.از ویژگی های این منگنه کوب وزن کم، طول عمر بالا و دارا بودن سیستم ایمنی برای جلوگیری از شلیک اشتباه سوزن منگنه است که این نوع را از دیگر انواع آن متمایز می‌سازد.

منگنه کوب دستی

منگنه کوب دستی

منگنه کوب دستی با یک فنر و قدرتِ دست کار می‎‌کند و به دلیل مکانیزم ساده ای که دارد به قدرت بدنی بالایی برای کار با آن نیاز است. منگنه‌کوب دستی از ابتدایی‌ترین منگنه‌کوب های بازار است و از مدل های دیگر ارزان‌تر است. کار با این نوع منگنه ‌کوب بسیار ساده بوده و تنها با فشار دادن دسته منگنه می‌توان از آن استفاده کرد. از انواع منگنه‌کوب دستی می‌توان به منگنه‌کوب دستی معمولی، منگنه چکشی، منگنه چند منظوره، منگنه کارتن و منگنه نصب کابل و سیم اشاره کرد. در این نوع منگنه کوب، تمامی کارها با فیزیک بدنی انجام می‌­شود. منگنه کوب دستی به خاطر قدرت محدود فنر، حداکثر می تواند با سوزنی به طول ۶ میلی‌متر کار کند. کاربرد منگنه کوب دستی بیشتر در فعالیت های سبک و امور خانگی است، از منگنه کوب دستی برای اتصال روکش، کابینت و رویه کوبی استفاده می‌شود؛ بیشترین کاربرد این دستگاه منگنه در پرس اشیا است که در این حوزه می‌توان استفاده های گسترده‌ای داشت.

بعد از آشنایی با انواع منگنه کوب ها نوبت به مشکلات و چالش‌های کار با این ابزار می‌رسد که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.

منگنه کوب دستی

خرابی های رایج منگنه کوب دستی و بادی + راه حل

1. گیر کردن سوزن منگنه (jam کردن)

  • گیر کردن سوزن منگنه در دماغه دستگاه یکی از مشکلات رایج بین افراد فنی در این حوزه است. ابتدا مطمئن شوید سایز سوزن منگنه متناسب با دستگاه است. نصب ناصحیح سوزن ها نیز می‌تواند از دیگر دلایل باشد گیر کردن سوزن منگنه باشد.
  • اگر کلا هیچ سوزنی از دستگاه خارج نمی‌شود، به احتمال زیاد سوزن منگنه در دستگاه گیر کرده است. منگنه کوب را باز کنید، تمام سوزن ها را خارج نمایید. فنر را عقب و جلو ببرید تا مطمئن شوید منگنه ها می‌توانند به راحتی روی خشاب حرکت نمایند. اگر همچنان فنر حرکت نمی‌کند، احتمالا سوزن منگنه روی ریل جمع شده و مزاحم حرکت فنر می‌شود. منگنه کوب را رو به منبع نور بگیرید، طوری که مسیر حرکت منگنه ها را روشن کند. اگر نور دیده نمی‌شود حداقل یک سوزن در جایی که مسیر نور قطع می‌شود گیر کرده است. با کمک یک پیچ گوشتی دوسو یا وسیله نوک تیز می‌توانید سوزن هایی که می‌بینید را از مسیر بردارید. اگر سوزن منگنه را نمی‌بینید، سعی کنید پیچ گوشتی را در مسیر ریل حرکت دهید تا گرفتگی را رفع کند. اگر این کار هم جواب نداد؛ بدون آن که منگنه کوب را ببندید چند مرتبه به آرامی آن را به صورت برعکس روی سطح صاف بکوبید. معمولا با انجام این روش ها مشکل رفع می‌شود.

2. شلیک ناقص یا خطا (misfiring)

  • معمولا در این شرایط، فشار باد دستگاه تنظیم نیست. بهترین فشار برای عملکرد مناسب منگنه کوب بادی 7 الی 12 بار می باشد. قبل از شروع کار فشار باد دستگاه خود را تنظیم کنید.

3. نفوذ ناکافی سوزن ها (weak stapling power)

  • اگر منگنه کوب بادی به درستی کار نمی‌کند، ممکن است سوپاپ دستگاه خراب شده باشد که این مورد باعث از کار افتادن منگنه کوب به طور کامل می‌شود. اگر در زمینه تعمیر و آشنایی با قطعات ابزار بادی تخصص کافی را دارید واشر سوپاپ را تعویض کنید، در غیر این صورت این کار را به یک فرد حرفه ای بسپارید.

4. عملکرد منگنه کوب در سرعت بالا ضعیف است

  • به طور کلی اگر منگنه کوب سالم باشد و شما آموزش کار با منگنه کوب بادی را به درستی یاد گرفته باشید، احتمال کمی وجود دارد که در سرعت های بالا به درستی کار نکند. اما اگر با این مشکل مواجه شدید احتمالا یکی از این دو حالت وجود دارد: فشار دستگاه نامناسب است یا قطر داخلی شلنگ باد کم می‌باشد.

5. فرسوده شدن فنر

اگر فنر منگنه کوب نتواند فشار لازم را تامین کند، نیروی لازم برای بارگذاری سوزن منگنه جدید داخل خشاب دستگاه فراهم نمیشود! برای اطمینان از صحت عملکرد فنر، منگنه کوب را باز کرده، فنر را به عقب بکشید و رها کنید. فنر باید چندین مرتبه با لبه منگنه کوب برخورد نماید؛ اگر واکنش فنر کند است یا به اندازه کافی قدرتمند نیست، باید به فکر تعویض آن باشید.

6. شلیک های دستگاه نامنظم است

ممکن است یکی از دلایل زیر باشد:

  • واشر پیستون پاره و خرابی شده است.
  • میخ ها به درستی درون مخزن جایگذاری نشده اند.
  • سایز میخ ها با مدل دستگاه سازگاری ندارد.
  • فشار باد کمپرسور نامناسب است.

141573388 900x575 1

نگهداری و مراقبت از منگنه کوب برای عمر طولانی‌ تر

  • کنترل هوای ورودی منگنه کوب بادی

برای راه‌اندازی ابزارهای بادی، نیاز به وجود فشار هوای مناسب است. این فشار هوا از طریق کمپرسور هوا تولید و از طریق شیلنگ هوا به ابزارهای بادی انتقال می‌یابد. در میخکوب بادی، یک ورودی هوا (کوپلینگ) وجود دارد که مکانیسم ایمنی خاصی برای جلوگیری از ورود گردوغبار و کثیفی در آن وجود ندارد. شما باید قبل از کار با میخکوب بادی از نظر ظاهری این بخش را کنترل کنید تا از عدم وجود گردوغبار و آشغال در داخل آن  اطمینان حاصل کنید. در صورت بررسی ظاهری، باید با استفاده از فشار هوا (بادپاش) داخل این ورودی هوا را هم تمیز کنید. کوچک‌ترین ذره‌ای که از طریق این ورودی به بخش پیستون منتقل شود، باعث اختلال در عملکرد دستگاه خواهد شد.

  • روغن کاری منگنه کوب به روش صحیح

اگر منگنه کوب نو داشته باشید، احتمالاً در داخل جعبه آن روغن مخصوص منگنه کوب هم هست. این روغن نقش بسیار مهمی را در عملکرد صحیح منگنه کوب و باید به روغن‌کاری درست توجه ویژه‌ای داشت.

 در داخل بدنه منگنه کوب قطعات متحرکی وجود دارد که این قطعات باید مقداری چرب باشند تا دیرتر مستهلک شوند. معمولاً بعد از حدود 1000 شلیک، باید یک یا دو قطره روغن از طریق ورودی هوا به داخل منگنه کوب بریزید. البته این نکته را در نظر داشته باشید که این کار باید دقیقاً با توجه‌ به دستورالعمل شرکت تولیدکننده انجام شود؛ بعضی از منگنه کوب های موجود در بازار نیاز به روغن کاری ندارند، باید توجه داشت که روغن کاری بی‌رویه نیز می‌تواند موجب خرابی دستگاه منگنه کوب شما شود.

  • فشار هوای مناسب برای میخکوب بادی

یکی دیگر از موارد قابل توجه بررسی و تنطیم فشار هوای مناسب دستگاه است؛ شاید برای شما سوال باشد که فشار هوای مناسب برای منگنه کوب چقدر است؟ قابل ذکر است که دستگاه ها باهم متفاوت اند و معمولاً فشار هوای مناسب برای هر دستگاه بادی، روی بدنه و پلاک دستگاه درج شده است.

  • بررسی شیلنگ هوا

فشار هوا از طریق شیلنگ از کمپرسور هوا به منگنه کوب بادی منتقل می‌شود. یکی دیگر از وظایف اپراتور یا استفاده کننده از دستگاه، بررسی شیلنگ هوا است؛ شما باید هر بار قبل از استفاده بررسی کنید که این شیلنگ پیچیدگی، تاب خوردگی، سوراخ و خرابی نداشته باشد.

فشار هوای استاندارد برای اکثر منگنه‌کوب های بادی بین ۹۰ تا ۱۲۰ PSI است و فشار هوای کمتر از این مقدار موجب ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه می‌شود.

  • بررسی شکل ظاهری منگنه کوب نجاری

محل اتصال قطعات را بررسی کنید تا درست به هم متصل شده باشند. پیچ‌ها را بررسی کنید که شل نشده باشند و یا از جای خود خارج نشده باشند. از نظر ظاهری بررسی کنید که بدنه دستگاه شکستگی یا ترک نداشته باشد. محل قرارگیری میخ را بررسی کنید که میخ درست در جای خود قرار گرفته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *